ІКАТ ТА ПЕЙСЛІ – ВІЗЕРУНКОВИЙ КОЛОРИТ СХОДУ

ТЕКСТИЛЬ У ІНТЕР'ЄРІ

ІКАТ ТА ПЕЙСЛІ – ВІЗЕРУНКОВИЙ КОЛОРИТ СХОДУ

 

Глобальна зацікавленість східною філософією провокує й захоплення інтригуючими орнаментами. Справжнім азійським духом підкорюють пейслі та ікат. Вони сповнені розкішшю й барвами, етнічним ароматом та давньою історією.

ПЕЙСЛІ

Перський кипарис, сльоза Аллаха, пейслі, турецький або ж індійський огірок, бута – це ще далеко не всі назви цього древнього орнаменту.

Давнина. Спочатку ці живописні завиткиприкрашали вбрання лише персів. Неквапливою ходою вони підкорювали світ. В VII столітті потрапили й до Європи. Від багатих кашемірових шалей, прикрашених незнаним досі орнаментом, божеволіли аристократи. Попит на цього східного мандрівника був шалений.

Підприємливі шотландці скористались моментом та запустили масове виробництво текстилю з індійським огірком. Фабрика оселилась у непримітному містечку Пейслі, завдяки якому орнамент й отримав свою чергову назву. Європейські майстри доклали багато зусиль, щоб навчитись створювати якісні копії. Це був справжній виклик – вдало передати атмосферність візерунку. З часом знаменитий патерн переселився й на дешевші тканини та став доступним простолюду. Так сльози Аллаха перейшли у буденність.

Символізм. Існує думка, що пейслі – це горішки кеш’ю або боби. В Індії ці завитки асоціюють з насінням мангового дерева. А сучасні мистецтвознавці – з ембріонами. Усі ці теорії символізують плодючість та розвиток. Саме тому весільний одяг індійської нареченої завжди прикрашають вітіюватими насінинками.

Різні країни, різні долі, різні тлумачення орнаментів. До прикладу, в Азербайджані пейслі називають словом «бута», що у перекладі із санскриту означає – вогонь. У цьому візерунку кожен народ закарбував свою національну ідею, мудрість та цінності.

Сучасність. Період 60-х відкрив нову сторінку в історії стародавнього малюнку.Популярність йому повернули легендарні The Beatles, які після подорожі до Індії нагадали про візерунок колоритним одягом. А Джон Ленон навіть прикрасив свій Ролс Ройс елементами цього орнаменту. Хвилю пейслів підхопили й життєрадісні хіпі, які активно пропагували строкатість та неординарність. Діти квітів обожнювали цей яскравий рослинний патерн.

Сьогодні перський кипарис вкотре розквіт, ставши помічником модернової арт індустрії. Пластичність та готовність до експериментів дозволила адаптувати відомі крапельки до незліченної кількості речей. Взуття, шпалери, постіль, меблі, різноманітні аксесуари – їх всіх сміливо прикрашають миловидними елементами.

Яскравим представником пейслів є вишуканий жакард FLORIDA, який створить атмосферу комфорту та затишку, оселившись на шторах, скатертинах, серветках чи меблях.

ІКАТ

Хан-атлас, ікат, адрас – це все назви благородного текстилю зі східним орнаментом. Історія його походження оповита безліччю таємниць. До сьогодні точаться дискусії, де саме він народився – в Узбекистані чи в Індонезії?

Давнина. Незважаючи на походження, у всіх країнах світу ікат був надзвичайно дорогою тканиною. Для його виготовлення потрібно було докласти багато зусиль. Спочатку шовкові нитки зв’язують у пучки, щоб нанести розмітку орнаменту. Потім, за принципом української писанки, зони, на які не повинна потрапити фарба, закриваються міцною обмоткою. І лише потім нитки занурюють у фарбу. Цей процес повторюється кілька разів, фарби змінюються від світлих тонів до темних. Ікат, у перекладі з індонезійської, якраз і означає – обмотувати чи зв’язувати.

Харизматичність розмитих переходів та яскрава індивідуальність орнаменту ваблять погляд. Візерунки хан-атласу, зіткані наче з веселки. Існує легенда, що саме це диво природи надихнуло на його створення. «Старий правитель узбекистанського міста Маргілан, бажав зробити доньку ремісника своєю п’ятою дружиною. Та нещасний батько хотів кращої долі своїй дитині. Після довгих вмовлянь Хан згодився відступити, але за однієї умови: ткач мав створити щось таке, що затьмарило б вроду дівчини. Розчарований батько пішов до каналу та молив Аллаха допомогти йому реалізувати забаганку правителя. Він опустив засмучений погляд на воду й побачив віддзеркалення хмарин, які після дощу зафарбувались у веселку. На ранок Хан отримав насичену барвами надлегку шовкову тканину, яка була точним відображенням малюнку на воді. Він не міг стримати свого захоплення й виконав обіцянку».

Відтоді веселковий текстиль називають хан-атлас, тобто ханський шовк. Його власники пишались своїми розкішними шатами. Чим яскравішим був орнамент, тим багатшою вважалась людина.

Символізм. Древні індонезійці вірили, що зображаючи природу у ткацьких виробах, вони віддають шану богам. На найдавніших орнаментах символом життя та розвитку був кипарис, плід гранату та оголена чоловіча постать. Мусульмани, яким релігія забороняла зображати людей чи тварин, закладали глибокий філософський сенс у барви. Особливий зміст вони надавали зеленому та синьому кольорам. Перший асоціювався з відродженням природи та життя, а другий символізувався з небом як притулом для ангелів й душ предків. Сьогодні більшість орнаментів хан-атласу вже не мають сакрального змісту і сприймаються лише як яскраві абстракції.

Сучасність. Нечіткі краї, етнічні мотиви та соковиті барви роблять ікат популярним та впізнаваним. Своєю автентичністю він завойовує серця світових митців. Процес вплітання азійських мотивів у сучасність нагадує джаз. Дизайнери по-своєму обігрують традиційні мотиви, імпровізуючи з модерновими елементами, як результат, створюють щось абсолютно нове. Незвичні поєднання кольорів, зміна масштабів, нестандартні фігури – це ще не всі креативні ідеї. Звісно ж, сучасний ікат виготовляється не вручну. Проте навіть імітація надскладної техніки заворожує.

Старі візерунки виринають в наших домівках у вигляді неймовірних принтів.Древнє плетення представлене у тканині ETER, яка своїм диким орнаментом підкорює різні предмети інтер’єру.

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.