ЯК ПРАВИЛЬНО ПОЄДНУВАТИ КОЛЬОРИ В ІНТЕР’ЄРІ

ТЕКСТИЛЬ У ІНТЕР'ЄРІ

ЯК ПРАВИЛЬНО ПОЄДНУВАТИ КОЛЬОРИ В ІНТЕР’ЄРІ

Лише сім кольорів та різноманіття їхніх відтінків роблять наше життя яскравим і веселковим. Але якщо потрібно вибрати колірну гаму для власного інтер’єру, то це часом перетворюється на справжню муку…

Золоте правило – не більше трьох
Більшість дизайнерів при оформленні інтер’єру дотримуються принципу трьох кольорових тонів, але, наприклад, у поп-арті чи кітчі не обійтися без різнобарвної палітри. Тому варто знати, які з кольорів можна поєднувати, а які – ні.

Найкраще зрозуміти принцип гармонійного поєднання допомагає так зване коло Іттена. В його центрі є трикутник, вершини якого вказують на головні первинні кольори (синій, жовтий, червоний), а ребра – на вторинні, утворені змішуванням головних (зелений, фіолетовий, помаранчевий). Суміш вторинних і первинних дає нам третинні відтінки і так далі. У кожного кольору на колі є свій антипод – контрастне забарвлення навпроти. Те, які кольори поєднано в інтер’єрі, говорить про три принципи в оформленні:

  • - аналоговий, коли використовують кольори близькі за спектром,
  • - контрастний, коли палітра складається із двох антиподних кольорів,
  • - монохромний, коли поєднуються різні відтінки одного кольору. 

Розставляючи барвисті акценти важливо пам’ятати про правило 60-30-10, де:
60% – це основний колір в інтер’єрі,
30% – додатковий колір або колірні відтінки основного,
10% – колір акцентів.

Акценти підкреслюють смак господаря
В інтер’єрі, де домінує білий колір, можна робити будь-що. Тут добре впишуться як яскраві деталі, так і тонкі рослинні орнаменти на текстилі чи шпалерах. Дизайнери люблять білий за його чистоту та ненав’язливість, він розширює простір, освіжає та приймає будь-які акценти.
Натомість з чорним кольором слід бути обережним. Як домінантний він пригнічує та поглинає інтер’єр. А от як елемент декору або дрібна деталь, у вигляді рамочки чи смужки, – навпаки «заграє», додає статусності інтер’єру. Вдалими вважаються такі поєднання: чорний-білий-зелений, чорний-бордовий-кремовий, чорний-червоний-білий, чорний-білий-рожевий.
Освіжити домінантний коричневий колір можна зеленими, жовтими чи блакитними акцентами. Подушки, штори, елементи декору цих відтінків зроблять вашу оселю цікавою та затишною. А комбінація фактур убезпечить від нудьги.

Щодо модного сьогодні сірого, то його рекомендують компонувати з білим та червоним чи бірюзовим та бузковим, але не зеленим чи оранжевим. Річ у тім, що поєднання теплих темних й холодних світлих відтінків не є вигідним, вони не дають контрастного ефекту і не гармоніюють як доповнення. Тому їх уникають.

Червоний – це колір пристрасті. Він може домінувати у спальні, якщо вам цього хочеться, але в інших кімнатах вигідно зіграє лише як акцент. Його рекомендують поєднувати зі спокійними відтінками кремового, блакитного чи білого. Розбавивши червоний іншим кольором бодай на 10-20%, ви зменшите його агресивність та підкреслите пристрасність.
Жовтий добре гармоніює як із теплими, так і з холодними сегментами кола. Він зробить оселю стильною й затишною як домінантний та як додатковий колір. Безпрограшними є комбінації жовтого із білим й бузковим, бірюзовим й сірим, червоним та пісочним кольорами.
Прихильники весни й свіжості, які обирають для інтер’єру зелені відтінки, можуть сміливо використовувати білий, жовтий, фіолетовий чи кремовий текстиль. Такі кольорові композиції надихають й бадьорять. А от для домінантного синього варто обрати яскраві деталі жовтого, червоного чи сірого відтінків. Вони зігріють інтер’єр та допоможуть підкреслити природну глибину синього кольору.
Універсальними додатковими барвами, які допомагають розбавити колірну гаму, є білий, сірий, чорний, сріблястий та золотий. У незначній кількості ці кольори не виділяються, але дозволяють вигідно підкреслити потрібне.

Обираючи колір інтер’єрного текстилю, дослухайтеся до порад:
- не використовуйте тканини із великим малюнком для маленьких приміщень;
- обравши оббивку дивана у тон інтер’єру, обов’язково подбайте про подушечки у тон акцентів у кімнаті;
- штори й покривала одного кольору роблять кімнату нудною;
- сприйняття кольору сильно залежить від фактури тканини;
- поняття правильного поєднання кольорів не існує, є тільки те, що пасує для вашого приміщення.
Не бійтеся експериментувати, тоді ваш інтер’єр стане відтворенням вашого внутрішнього світу та допоможе знайти гармонію у «світі речей».

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.