Яку небезпеку для здоров’я можуть приховувати інтер’єрні тканини?

ТЕКСТИЛЬ У ІНТЕР'ЄРІ

Яку небезпеку для здоров’я можуть приховувати інтер’єрні тканини?

Текстиль оточує нас, роблячи наше життя комфортним та затишним. Проте він може нести і небезпеку, яку ми часто не усвідомлюємо. Вона прихована у присутності шкідливих речовин у неякісному текстилі. Пропонуємо розібратися, як уникнути таких ситуацій та зберегти своє здоров'я та здоров'я найрідніших людей. Поговорими про формальдегід.

Обережно - формальдегід

Для надання матеріалам потрібних якостей виробники вдаються до двох прийомів:
перший – дешевий і полягає у використанні застарілих технологій фарбування спеціальними смолами, який загрожує в подальшому виділенням формальдегіду, високий вміст якого спричиняє алергічні реакції, кропивницю, підвищену збудливість;
другий – не передбачає хімічної взаємодії, лише використання спеціальних пом’ягшувачів чи hand-builder для зміни фактури і густини тканини, покращення її технологічних властивостей. Він є якіснішим та дещо дорожчим.

Іншим шляхом потрапляння формальдегіду до споживача у текстильних виробах є метод водного нанесення принтів на тканини, де за технологією використовується розчин формальдегіду.

Вміст формальдегіду в текстильних виробах різних класів регулюється в Україні двома основними нормативними документами: ДСТУ 4239:2003 «Матеріали та вироби текстильні і шкіряні побутового призначення. Основні гігієнічні вимоги» та міжнародним стандартом Oeko-Tex Standard-100. Вони не суперечать один одному, проте державний стандарт є ліберальнішим у вимогах.

З метою економії, не усі виробники дотримуються встановлених вимог. Так, подеколи вміст формальдегідів у текстилі несумлінних китайських та турецьких виробників може перевищувати у 1000 разів дозволений рівень вмісту цих сполук, що є надзвичайно небезпечно для здоров'я людей.

Як не наражати себе на небезпеку при покупці текстилю?

Якщо говорити про доступні та прості методи, то застереженням при покупці має бути різкий хімічний запах. Це перша ознака, що перед вами неякісний товар. Надмірний блиск або жорсткість тканин, які від природи, є м’якими і матовими – теж ознака хімічного впливу.

Інший надійний спосіб убезпечити себе від формальдегіду – це покупка текстилю у надійних виробників. Одним з таких є італійська фабрика Italvelluti, офіційним представником якої в Україні є компанія Interior Fabrics.

Бережіть себе! 

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.