Вічно молодий Гобелен

ТЕКСТИЛЬ У ІНТЕР'ЄРІ

Вічно молодий Гобелен

Візерунчасту тканину можна вважати одним з «найбалакучіших» предметів інтер`єру. Це «жвава» картина, безпосередньо задіяна в інтер`єрі, яка не просто прикрашає, а служить господареві. Вона мінлива і грайлива. А гобелен – це, напевно, найкрасномовніша тканина! І все завдяки патерну, в якому легко вгадується сюжет, і перед нами постає повноцінна історія.

Здавна гобелени – це виткані картини, що прикрашали стіни палаців та шляхетних садиб, доволі дорога прикраса для стін, що була доступна винятковим прошаркам суспільства. Гобелени, чи як їх ще називали, шпалери, – це безворсові килими, які ткали вручну з ниток натурального походження: шовкових, вовняних або бавовняних, час від часу до них додавали срібні та золоті нитки. Частіше за все на них зображали визначні історичні або колоритні побутові сцени, пейзажі або натюрморти, відомих особистостей, рідше – орнаменти.

Взагалі слово «гобелен» увійшло до широкого вжитку тільки в XVII сторіччі, завдяки королівській мануфактурі, яку відкрили в Парижі брати Гобелени. Власне ця мануфактура і займалася випуском тканих настінних полотен – тоді ще шпалер. При цьому гобелени були відомі набагато раніше, також користувалися популярністю і вважалися не менш дорогим задоволенням. До прикладу, у Стародавньому Єгипті з гобеленового полотна шили одяг, рукавички та інші аксесуари, але дозволити собі їх могли тільки шляхетні заможні громадяни й нерідко забирали ці прикраси з собою до потойбічного світу, настільки цінними були речі з гобелену.

Сказати, що гобелени залишилися в минулому, що це лише слабкі відлуння колишньої розкоші, – але ж ні! Сьогодні настінні гобелени семимильними кроками знову повертаються в моду, а гобеленова оббивка взагалі з моди ніколи не виходила! Вона вже не є чимось ексклюзивним, але й масовим явищем також не стала.

Колись настінні гобелени досить часто були присутні в інтер`єрі цілими ансамблями: декілька картин були пов`язані сюжетом, доповнювали одна одну. Сьогодні оббивні гобелени часом мають настільки «широкий» різноманітний патерн, що являють собою цілу низку рисунків, зібраних на одному відтинку тканини. Це стосується не тільки родієвого орнаменту, але й рослинно-квіткового також. Візерунок виконаний в одному стилі, але не повторюється. Однак такі гобелени – рідкість. Зазвичай тканини мають симетричний малюнок.

Щодо технічних характеристик, гобелен належить до жакардових тканин і дуже схожий на жаккард. Але нитки, з яких виткана гобеленова тканина, товстіші та міцніші, іноді вони трохи відрізняються одна від одної за текстурою. Крім того, у гобеленовому переплетенні задіяно набагато більше кольорів.

Сучасні гобелени – для загального попиту – вже не створюють вручну, тканини мають машинне переплетення. Крім того, натуральні волокна переплітаються зі штучними – у різній пропорції. Домішки синтетики роблять матеріал міцнішим, більш зносостійким, продовж тривалого часу тканина не втрачає своєї еластичності, не втрачає кольору, не протирається. Від того наскільки грамотна пропорція синтетичних та натуральних ниток, найчастіше залежить ціна на гобелен. Звісно, що вартість залежить і від того, одно- чи двошаровий матеріал, односторонній чи двосторонній, від діапазону застосування тканини, а також від її дизайну!

Найбільш поширене застосування гобеленової тканини – у якості меблевої оббивки: для крісел, стільців, кушеток тощо. Насправді тканини здатна кардинально змінити інтер`єр, доповнити його, пожвавити, акцентувати увагу на дрібних деталях, стати центральним об`єктом, сутністю інтер`єру. Завдяки квітково-рослинному або жвавому подієвому орнаменту гобеленові оббивки здатні привнести нотку легкодумності у кімнату, що оформлена класично. Софам та кріслам у гобелені знайдеться місце як у чарівному кухонному безладі, так і в оточенні стриманих кабінетних меблів. Крім того, сьогодні доволі популярні ліжкові узголів`я, що оббиті гобеленами, декоративні подушечки та покривала з цього матеріалу. Ці інтер`єрні аксесуари чудово виглядатимуть у вітальні, спальні або на літній терасі, що декоровані у заміському, вінтажному, етнічному або адаптованому бароковому стилі. На Interior Fabrics гобелени презентує каталог FLORE, який складається з 10 тканин з різноманітними квітково-рослинними патернами у приглушених відтінках.

Сучасні оббивні тканини обробляють спеціальними речовинами, це стосується і гобеленів. Таким чином підвищуються експлуатаційні властивості тканини, вона значно менше забруднюється. Але рано чи пізно її доводиться чистити і навіть прати. Й робити це потрібно максимально обережно. Прати при температурі +30°С, не відбілювати, не відтискати і прасувати з вивороту! Але зазвичай для гобеленів достатньо сухої чистки м`якою тканиною чи щіткою. Також варто наголосити на тому, що гобеленові тканини такі міцні, що деякі з них важко навіть ножицями порізати.

Штори з гобелену й навіть меблева оббивка довго прослужать. Це надійна тканина, на яку «можна покластися». Крім того, у вашого інтер`єру з`явиться шарм та чарівність, і він ніколи не постаріє й не вийде з моди.

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.