Рослина, якій під силу об’єднати єгипетські мумії, хірургію та текстиль

ОББИВНІ МЕБЛЕВІ ТКАНИНИ

Рослина, якій під силу об’єднати єгипетські мумії, хірургію та текстиль

 

Коли замислюєшся, наскільки довго він супроводжує побут людей, ставиш під сумнів фразу «Ніщо не вічне». Перші згадки про льон-довгунець з’явились ще у Старому Завіті й датуються приблизно VIII ст. до н. е. Цікавим фактом є й те, що зразки лляних тканин були знайдені археологами навіть у гробницях єгипетських фараонів. Так, так, саме лляні бинти використовували стародавні єгиптяни під час муміфікації.

Якщо ж заглибитись в українську історію, то про використання льону, зокрема його олії, писав ще сам Нестор Літописець. А уявіть скільки поколінь наших предків найближчою до тіла мали саме лляну сорочку. І колись, і сьогодні ця рослина викликає сакральні, а не прагматичні емоції. І це незважаючи на те, що рентабельність льонарства складала близько 200%.


                                                                                                                               BROOKLYN

Зараз процес культивування та обробки льону став ще простішим. Та хоч вся робота й автоматизувалася, основні принципи залишились незмінними. Спочатку льон сіють й приблизно через 100 днів збирають очікуваний врожай. Отриману солому вимочують, сушать, мнуть та вичісують. Після проходження цих етапів льон є готовим для прядіння. З більш коротких волокон (з очеса) отримують цупку та доволі грубу тканину. А для виготовлення славнозвісного тоненького лляного полотна використовують найдовші та найбільш делікатні волокна.

Здавалося б шалений прогрес у хімічній промисловості, інноваційні технології, і, як результат, широкий вибір штучних та синтетичних волокон вже давно мали б замінити дорогі натуральні матеріали. Але ж ні! З плином часу значення льону аж ніяк не зменшилось.

Сьогодні він є активним учасником виробництва лікарських засобів, харчових продуктів, взуття, паперу, мотузок, і навіть термо- та звукоізоляційних матеріалів для будівництва. Але звісно найчастіше льон можна помітити у складі тканин.


                                                                                                                                MIDTOWN

В текстильній промисловості України його частка складає близько 40% і конкурує з ним лише бавовна. Та важливо зауважити, що сьогодні рідко виготовляють тканини виключно з льону. Він часто комбінується із віскозою й котоном. Саме це поєднання робить тканину більш зносостійкою, вона менше мнеться та краще драпірується. Яскравими представниками такого текстилю є меблеві тканини WONDERFUL, MIDTOWN та BROOKLYN. Вишукані, стильні, а головне натуральні – вони без перебільшень стають центром затишку та комфорту в домі.


                                                                                                                              WONDERFUL

Цікаві факти про лляний текстиль:
- Володіє гіпоалергенними та антистатичними властивостями.
- У порівнняні з бавовною, лляна тканина не жовтіє й менше забруднюється.
- Є природним антисептиком. В лляній тканині не приживаються ані грибки, ані бактерії.
- Волокна льону в кілька разів знижують рівень радіації та гасять електромагнітні хвилі, які випромінює сучасна техніка.
- Клітини льону повністю розчиняються у клітинах людини. Це відкриття стало проривом в медицині, адже дозволило хірургам накладати шви лляними нитками, які з часом саморозсмоктуються.

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.