9 секретів вибору столового текстилю

ТЕКСТИЛЬ У ІНТЕР'ЄРІ

9 секретів вибору столового текстилю

 

Коли ресторатор оновлює свій заклад або ж створює новий, він хоче, аби кожна деталь була досконалою: щоб меблі були стильними й зручними, відвідувачам вистачало простору для комфортного перебування, а на новій кухні встигали готувати замовлення.

Та не менш важливим аспектом дизайну ресторану є столовий текстиль. Саме він першим зустрічає гостя. Ірина Гадяк, менеджер Interior Fabrics, поділилась своїми експертними знаннями й розповіла про усі тонкощі вибору столового текстилю. Чому варто обрати тканини із комбінованим складом? Як правильно поєднати тканин? Що таке мулетон і яке його призначення? Про це та інше читайте далі.  

1.Склад  

Найчастіше при пошитті використовують комбіновані скатертинні тканини, що містять поліестер, віскозу, бавовну або льон. В цьому випадку натуральні компоненти відповідають за м’якість та тактильність, а синтетичні за витривалість.

У скатертин із комбінованим складом є ряд переваг:

- не зсідаються при пранні;
- не деформуються;
- з них легко виводити забруднення;
- забарвлення волокон більш стійке.

Саме тому такі тканини служать набагато довше, ніж повністю натуральні. 

Проте й котонові варіанти є абсолютно допустимими в ресторанному декорі . До того ж вони легко прасуються та мають більш презентабельний та ефектний вигляд. Проте майте на увазі – бавовняним тканинам характерне зсідання та вони потребують частішої заміни.

2. Колір

Для застільного настрою важливу роль відіграє тон текстилю. В основному обирають пастельні барви, такі як: білий, блідо-блакитний, персиковий, лимонний, блідо-рожевий, салатний. Та не подумайте, що стіл не може бути насиченим кольором. Бордовий, смарагдовий, пурпурний, глибоко-синій – такий текстиль додасть закладу харизматичності та точно приверне до себе увагу.

Головна умова красиво накритого столу, щоб колір скатертини гармонійно поєднувався із посудом та загальним інтер'єром приміщення. Та який би ви колір не обрали, ви завжди з легкістю зможете замінити скатертини на інші.

3. Захист

На відміну від звичайних тканин, професійний текстиль має додатковий захист від плям. Їх просочують спеціальними сумішами, що підсилюють жиро - та водовідштовхувальні властивості тканини. Такий текстиль є більш стійким до плям, адже забруднення і рідини не вбираються тканиною, а збираються на її поверхні.

Завдяки гідрофобному захисту, скатертини є придатні для використання не лише в ресторанах, але й на подіях, що відбуваються під відкритим небом. Та варто пам’ятати, що з часом такий захист вимивається під час прання.

4. Догляд

Кожен виробник професійного текстилю зазначає на каталозі умови догляду за тканинами. Це традиційні позначення, в яких легко розібратись. Найважливішими з них є температура прання, вид хімчистки, температура прасування та сушки, а також можливість застосування хлору. Дотримання цих рекомендацій дозволяє максимально довго використовувати скатертини. Адже виробник врахував усі особливості матеріалу, коли прописував тонкощі догляду.

Важливу роль грають також професійні миючі засоби. Зазвичай, вони мають у своєму складі потужні плямовивідники, які не зашкодять тканині. Але будьте готові, що навіть найбільш якісний текстиль, за яким правильно доглядали, треба буде замінити на новий.

5. Хлор

Жирні плями можуть не завжди відпиратись за допомогою звичайний порошків чи гелів. Коли навіть сильні засоби безсилі, на допомогу приходить хлор, який легко справляється найскладнішими забрудненнями. Та не всі тканини товаришують з ним.

Перш ніж використовувати цього універсального бійця, зверніть увагу на умовні позначення по догляду. Якщо тканину дозволено прати із хлорвмісними засобами – це великий плюс і гарантія того, що вона прослужить довше. Не турбуйтесь – цей плямовивідник добре виполіскується і жодним чином не вплине на здоров’я чи комфорт гостей закладу.  

6. Комбінування

Якщо за задумом дизайнера передбачено використання двох і більше кольорів, варто обрати одну текстуру тканини. Це ж правило поширюється і на зворотній варіант – якщо текстура тканин і склад будуть різні, забарвлення повинне бути максимально наближеним або ж контрастним. В іншому випадку текстиль не гармоніюватиме між собою.

7. Термін використання

Сучасні ресторатори надають перевагу скатертинам із комбінованим складом. А все тому , що вони мають довший термін використання, на відміну від натурального текстилю. Залежно від інтенсивності використання, кольору та фактури, період експлуатації може коливатись від 6 місяців до 3-4 років. Якщо ж говорити про бавовняні або лляні скатертини, то їхній термін використання становить від 3 місяців до 1 року.

8. Оптимальне рішення

Оптимальним варіантом для ресторану є комбінований текстиль. Він не такий вибагливий у догляді як натуральний, довше зберігає естетичний вигляд, не так сильно мнеться.

Якщо говорити про дизайн, то, на мою думку, не варто себе обмежувати лише однією тканиною. Комбінація скатертин із різними фактурами або кольорами виглядає більш стильно та оригінально. Та вам не варто турбуватись про те, які тканини поєднати. У професійних каталогах є уже готові підбірки тканин-компаньйонів, які значно полегшують пошуки готового рішення.

Крім того, необхідно мати на увазі, що в інтер'єрі солідного закладу неприпустимі зшиті скатертини. Тому для великих столів ми рекомендуємо використовувати професійні скатертинні тканини шириною від 280 до 330 см.

9. Секрет

Мулетон. Під цим незвичним словом криється щільне, вирізане за формою столу полотно, яке підкладають під скатертину, щоб запобігти її ковзанню. До того ж мулетон гасить звуки від переставляється посуду і захищає стільницю від пролитої рідини. Завдяки цій маленькій хитрості в ресторані не буде чутно дзвону виделок, які б’ються об стіл, а гість відчуватиме під руками додаткову м’якість, а не тверду поверхню. Мулетон гарантує закладу спокійну та затишну атмосферу.

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.