Глобальна транспортна криза. Чого чекати у 2021 році.

НОВИНИ

Глобальна транспортна криза. Чого чекати у 2021 році.

Рік почався з кризи. На цей раз логістичної. Її спровокувала банальна відсутність контейнерів і це вкотре підняло питання зростання цін на доставку. 



За останні місяці витрати на доставку з Азії стрімко зросли. Компанії чекали контейнери тижнями та платили за них високі тарифи. Сінгапурська Ikea назвала ситуацію "глобальною транспортною кризою", за оцінками затримки доставлення торкнулися 850 із 8500 товарів, повідомляє CNBC.

Відсутність контейнерів підвищила транспортні витрати та супроводила затримкам постачання товарів з Китаю

Відчайдушні компанії платять високі тарифи на контейнери, збільшуючи свої витрати на доставку, щоб не підвести своїх клієнтів. Але довго так продовжуватись не може. 

У грудні вантажні перевезення з Азії до Північної Європи зросли на 264 відсотків. Це більше ніж рік тому - вказує Мірко Войцік з Resilience36, компанії, яка займається ризиком ланцюга постачання, в CNBC. Що стосується маршруту з Азії до західного узбережжя США, постачання зросли на 145%. у порівнянні з минулим роком.



Китайці намагаються відновити порожні контейнери настільки агресивно, що американські експортери мають величезні проблеми, щоб отримати їх собі, коментує Марк Йегер, генеральний директор Redwood Logistics.

Експерти зазначають, що відсутність контейнерів в Азії призвела до подібної кризи у багатьох європейських країнах, таких як Німеччина, Австрія та Угорщина, оскільки перевізники перенаправляють контейнери на Схід якомога швидше.


Звідки взялася контейнерна криза?

Є кілька факторів, пов’язаних з пандемією. Саме вона сприяла появі цього явища, пише CNBC. 

По-перше, Китай доставляє набагато більше до США та Європи, ніж навпаки. І економіка країни відновлювалася швидше, оскільки у другому кварталі 2020 року епідемія була більш-менш стримана. Як результат, контейнери застряють на Заході, коли вони справді потрібні в Азії.



Ситуацію погіршив також той факт, що замовлення на нові контейнери були в основному скасовані в першій половині 2020 року, оскільки більша частина світу закрилась, або значно зменшила функціонування економік.

Криза, з якою стикаються сьогодні компанії, що імпортують з Азії, посилює обмежені можливості повітряного транспорту. Авіаційні вантажні компанії зазвичай використовують простір у пасажирських літаках. Але зараз пасажирських рейсів не надто багато, зазначає генеральний директор Redwood Logistics.


Криза навколо контейнерів впливає на всі компанії, які перевозять вантажі. І вона не може не оминути і ринок текстилю. І хоча офіційно майже ніхто з виробників меблів чи штор особливо не декларує що має в асортименті китайський продукт, проблеми з постачанням і можливим підвищенням цін торкнуться і їх. 

Як підкреслюють аналітики, вся ситуація неминуче вплине на роздрібну торгівлю, електронною комерцією, яка пропонує товари широкого вжитку, багато з яких виробляються в Китаї.

Глобальна транспортна криза



Нещодавно Ikea у Сінгапурі заявила, що ми вже маємо справу зі справжньою «світовою транспортною кризою». Чи омине вона европейських і турецьких виробників ? 

На думку Джані Бартоліні, власника італійського бренду Italvelluti (виробника меблевої обшивки), криза неминуче вплине і на європейські виробництва. В сучасних умовах всі бізнеси тісно пов’язані між собою і особливо мають велику залежність від сировини яку виробляють в Китаї. Текстильний ринок цього року чекають не прості часи.  Подібний масштаб проблем галузь відчувала у 2012 році в період бавовняної кризи і спекулятивних дій основних гравців на ринку.

Початок року підкидає бізнесам нові виклики та випробування. 

Інформація надана з посиланням на business insider

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.