Грандіозна бібліотека в Китаї – архітектори перевершили себе

НОВИНИ

Грандіозна бібліотека в Китаї – архітектори перевершили себе

 

А ви пам’ятаєте як приходили в бібліотеку і брали додому почитати стареньку книжечку про пригоди Тома Соєра? Пам’ятаєте цей запах, ті трохи пожовклі сторінки і цифри-позначки бібліотекаря на першій сторінці? Ці спогади родом з дитинства. Закладаюсь – з часу шкільної парти ви більше не навідувались до бібліотеки. Думаєте в них немає потреби? Їм важко привабити відвідувачів? Можливо. Але це точно не про нову фантастичну бібліотеку, що в китайському місті Тяньцзинь.

Джерело зображення http://roam.ru/

Після урочистого відкриття, світові архітектори в один голос заявили, що це найвеличніший соціальноспрямований проект ХХІ ст. Майже 34 тис. кв.м., понад 1,2 мільйони книжок і сотні нескінченних полиць.

Джерело зображення http://roam.ru/


Джерело зображення http://roam.ru/

Творцем цієї фантастичної споруди стала команда архітектурної студії MVRDV. Вінні Мас, співзасновник фірми, зауважив, що від дня затвердження проекту до його здачі пройшло рекордно мало часу – лише три роки. Це справжній архітектурний феномен.

Джерело зображення http://roam.ru/

Основною родзинкою закладу є суцільні книжні полиці, які плавно переростають в стелю. Не подумайте, що вони всі зайняті книжками. Більшість просто задекорована фотографіями, адже основна маса книг зберігається у спеціальних сховищах. Першочерговий задум архітекторів передбачав, щоб всі книги були на виду, але через складне китайське законодавство, отримання дозволів зайняло б занадто багато часу.

Джерело зображення http://roam.ru/

Неофіційна назва бібліотеки – Око. А все через величезну сферу, яка розміщена в атріумі споруди. Вона світиться яскравим білим світлом та привертає неабияку увагу прохожих, адже через прозорий фасад її добре видно з вулиці. Та це не просто атракція чи декорація. Всередині сфери оселився глядацький зал на 110 людей.

Джерело зображення http://roam.ru/

Бібліотека має п’ять рівнів, на яких розміщені читальні зали, зони для відпочинку, інтерактивні кімнати, мітинг-руми та навіть офісні приміщення. На додаток до паперових екземплярів, на вас чекає великих вибір електронних книг.

Джерело зображення http://www.archilovers.com/

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.