Філософія хюґе – щастя як стиль життя

ТЕКСТИЛЬ У ІНТЕР'ЄРІ

Філософія хюґе – щастя як стиль життя

 

Наприкінці 2016 року оксфордський словник визначив слово «hygge» як одне із найпопулярніших. На жаль, прямого перекладу цього терміну не має, але найбільш приближеним значенням є затишок або те, що приносить щастя.

Слово «хюґе» народилось у Данії. Походження не викликає жодного здивування, адже за даними всесвітніх звітів про щастя ООН «World Happiness Report», данці багато років очолювали рейтинг найщасливіших народів світу, і лиш в 2017 році уступили це місце сусідам з Норвегії.

Протягом минулого року в США, Великобританії та інших країнах земної кулі вийшли десятки книг про філософію хюґе. Дізнатись про те, як скандинавці оточують себе відчуттям спокою та умиротворення, можна у працях Марі Таурель Содерберг «Хюґе – данське мистецтво щастя» та засновника Данського інституту дослідження щастя Майка Вікінга, «Хюґе – ключ до щастя». Ці дві книги стали справжніми світовими бестселлерами, адже розкривають усі тонкощі вміння бути щасливим.

Прогулянка на велосипеді, душевна зустріч із друзями, теплий плед та чашка какао: усе, що може принести вам втіху, підпадає під визначення хюґе. Та його центральним осередком залишається, все таки, домівка, яку сміливо можна назвати штаб-квартирою щастя.

Сьогодні у постійній гонитві за грошима, зв’язками та кар’єрними можливостями, люди втрачають внутрішню рівновагу та морально виснажуються. Саме тому імениті дизайнери інтер’єрів зі всього світу масово вирушають у тури до Швеції, Норвегії, Данії та Ісландії, щоб розвідати секрети створення домашньої гармонії у місцевих жителів.

Ця тенденція вкотре підтверджує, що зірковий час американського лофту та холодного необробленого бетону вже минає. А йому на зміну приходить стиль щастя – стиль хюґе.

Дім справжніх скандинавців переслідує єдину мету – людина має розчинятись у просторі, в якому перебуває. Як говорить Майк Вікінг: «Йдеться про те, щоб перебувати поруч з тими, кого любимо. У відчутті того, що ти перебуваєш в безпеці, відгороджений від зовнішнього світу, в місці, де тобі не потрібно бути пильним».

У країнах, де більша частина року проходить в обіймах туману, дощу та холоду, люди по-особливому ставляться до тепла. Та мова не лише про градуси Цельсія. Тепло має фігурувати усюди: світло має бути природнім та приглушеним, предмети інтер’єру повинні зберігати і накопичувати домашню атмосферу, а головним елементом є люди, які своїми гарячими серцями зігрівають дім навіть в найморозніший вечір.

Милі дрібниці для данців відіграють набагато важливішу роль, аніж усе навколо. Масивний дерев’яний стіл, картатий плед, різнобарвні подушки та улюблені капці – це речі, які оживляють інтер’єр, надають йому індивідуальності.

Та є ще один секрет – це текстиль, багато текстилю. Без нього хюґе неможливий! Тканини пом’якшують простір та надають йому кольорових акцентів. Легендарна клітинка CELTIC, танцюючий зиґзаґ AMALFI та картатість MARENGO – вони просто створені, щоб дарувати тепло.


                                                                   CELTIC                                                     AMALFI                                                   MARENGO

Ще один незмінний товариш стилю щастя те, що створює ауру домашності, – це живе полум’я. Біля третини данців щодня запалюють свічки. На їхню думку, холодне діодне світло ніколи не замінить ту енергетику та атмосферу, яку створює справжній вогонь.

Хюґе не можна купити або замовити у дизайнера. Ви створюєте його самі, постійно оточуючи себе людьми та речами, котрі тішать око та гріють душу.

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.