Майбутнє настало – 3D принтер забирає роботу в фабрик

НОВИНИ

Майбутнє настало – 3D принтер забирає роботу в фабрик

 

«Надрукуйте мені чотири таких стільці, але щоб були червоні, той стіл і ось цей сірий диван також дайте в друк, будь ласка». Як би дивно не звучало, але вже завтра такі фрази ви чутимете в меблевих магазинах по всьому світу. На заміну майстерням та фабрикам прийдуть комп’ютерні програми, а предмети побуту буде дешевше надрукувати вдома, аніж купувати їх у торгових центрах.

А все тому, що сучасні 3D технології захоплюють дизайн-простір зі швидкістю світла. Можливо, на теренах України вони є ще не настільки популярними, але світ активно підкоряється надрукованим речам. Інструменти, замки, комплектуючі, іграшки, декор, меблі і навіть цілі пішохідні мости – перелік можливостей для 3D принтера просто безмежний. Вірите чи ні, але вже сьогодні ви можете надрукувати пару улюбленого взуття, не виходячи з дому. Для цього знадобиться пристрій для тривимірного друку, орієнтовна ціна якого 2000 USD, та файл із розробленим дизайном, який можна безкоштовно завантажити з мережі інтернет.

Такій можливості ми завдячуємо генію дизайну, засновнику унікальної 3D друкарні «Свобода творчості» – Janne Kyttanen. Саме він розробляє сотні стильних дизайнів й розміщає їх в мережі, аби кожен власник машини тривимірного друку зміг отримати бажану річ. Саме він був першим, хто наважився надрукувати одяг, взуття, сумки та меблі на 3D принтері.

Ще у далекому 2014 Kyttanen почав працювати над своїми першими моделями. Все що йому  знадобилось: комп’ютерна програма, принтер та божевільне бажання перевернути світ традиційного дизайну. І йому це вдалось. Результатом шаленого креативу став сітчастий лежак із назвою Sofa So Good.

Для створення півтораметрового дива сучасних технологій було використаного лише 2,5 літри полімерного матеріалу. Протягом кількох днів 6000 шарів, кожен товщиною у 0,0099 см, були накладені один на одного для виготовлення конструкції. А після завершення лежак був покритий міддю та хромом. Та незважаючи на використання металу, шедевр 3D технологій має вагу всього 2,5 кг, при тому витримуючи до 100 кг. Такий ефект досягнутий завдяки тому, що диван Sofa So Good створений за принципом павутини, плетіння якої гарантує максимальну міцність із використанням мінімальних матеріалів.

«Ви лише уявіть скільки матеріалу ми зекономимо, якщо виготовлятимемо предмети вжитку на 3D принтері. Ми зараз навіть не усвідомлюємо, які можливості перед нами відкриває цей пристрій», – розповідає Janne Kyttanen.

Зважаючи на шалений ажіотаж, який викликала перша модель, Kyttanen продовжив експериментувати й створив вулканічно-металеву колекцію скульптурних столів. Сказати, що ця підбірка є вражаюче стильною й ексцентричною – це не сказати нічого.

Головна особливість колекції – це комбінація матеріалів, які технологічно майже нереально поєднати разом. Дизайнером використовувалась спеціальне «вибухове» зварювання, яке й допомогло йому сплавити в одне ціле вулканічний обсидіан і мідну сітку, яка першочергово була надрукована на 3D принтері. «Отриманий результат є підтвердженням того, що немає нічого неможливого», – ділиться емоціями дизайнер.

Ще кілька десятиліть тому, побачивши стілець The Avoid, ніхто б навіть не здогадався, що цей предмет інтер’єру можна створити без жодного дотику. «Цей витвір межує між скульптурою і меблями, гармонійним поєднанням потойбічного вигляду і повсякденної функціональності», – розповідає про концепцію Janne Kyttanen.

Любов 3D дизайнера до об’ємного друку і металу знайшла своє вираження у ще одному столі. Цей витвір предметного дизайну, як і  всі попередні, вражає своєю футуристичністю, хоч і створений за принципами законів природи.

Натхненням для світловідбиваючого стола Sedona стали піщані скелі штату Арізона. Плавні лінії та раптові загострення, повітряні западини й непереборна міць скам’янілостей – кожен сантиметр столу в точності повторює геометрію відомої пустелі.

Дивлячись на вироби світових дизайнерів, приходить розуміння того, що левова частка їхніх робіт не були б можливими без інноваційних технології. Це є черговим підтвердженням того, що майбутнє настало. Єдине, мабуть, що нам залишається – це активно використовувати усі можливості, які дарує нам техніка, і старатись бути в темпі разом із нашим надзвичайно динамічним світом.

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.