Ле Корбузьє – той, хто вдихнув життя в бетон

НОВИНИ

Ле Корбузьє – той, хто вдихнув життя в бетон

 

Ле Корбузьє – мабуть кожен дизайнер хоча б раз чув про цю особу, його роботи або однойменний стиль. Чим же він полонив світ? Що видатного створив? Й чому його ім’я не сходить з уст мистецької спільності вже понад пів століття? Все просто – Ле Корбузьє геній. Це один з найбільш знаних архітекторів Франції. Це новатор й модерніст. А що найцікавіше – він зламав закони фізики, зробивши повітряними сталь і цемент.

Стихія Ле Корбузьє – це бетон. Він вміло сповнив його повітрям й припідніс над землею. Ле Корбузьє добре знаний своїм незвичайним баченням звиклих для всіх об’єктів. Наприклад, його храми у Франції по сьогодні вражають космічністю своїх відвідувачів. До трійці найбільш вражаючих будівель увійшли храм Святого Петра, капела Нотр-Дам-дю-О та монастир Ла Турет.

– Капела Нотр-Дам-дю-О, Роншан, Франція.

На завершення ХХ ст. Міжнародна академія архітектури представила рейтинг найкращий витворів архітектури століття, що минає. Ні для кого не стало новиною, що Капела Нотр-Дам-дю-О очолила цей список. Особливість даної будівлі в тому, що коли підіймаєшся до неї по горі – її зовсім не видно. І лише коли опиняєшся на самому вершечку – капела вражає своїм неймовірним масштабом. Подейкують, що жодна світлина не може по-справжньому передати усю величність й помпезність храму. Коли дивишся на капелу, не розумієш як бетон може бути настільки динамічним й легким. Пластичний дах, хаотично розкидані вітражні вікна, нахилені стіни, півциліндричні каплиці, вівтар під відкритим небом – куди не глянь, усе дивує й аж ніяк не асоціюється із традиційним християнським храмом.

– Монастир Ла Турет, Ліон, Франція.

Цей монастир є антиорганічним. Природний і архітектурний ландшафти живуть кожен своїм життям і абсолютно не взаємодіють. Монастир Ла Турет хоч і направлений на світ духовності, його грубий бетон впевнено заявляє про те, що ця будівля є повністю земним творінням.  Та, все ж, це не заважає йому бути архітектурним шедевром. Сотня двоярусних келій, монолітна залізобетонна церква, різноповерховість – кожен елемент монастиря вміло затримує на собі погляд. Та найвиразнішою особливістю будівля є її тоненькі стовпці, які й тримають над прірвою усю багатотонну конструкцію.

– Храм Святого Петра, Фірміні, Франція.

Ця будівля, на жаль, була завершена лише після смерті великого архітектора, але є, мабуть, найбільш ефектним його творінням. Що найцікавіше – цей храм міг ніколи не побачити своїх прихожан, адже коли почалось будівництво місцевий архієпископ відмовився від богослужінь, обґрунтовуючи це тим, що ця божевільна будівля не підходить для католицької спільноти. Та, все ж, 25-метрова пірамідоподібна бетонна церква народилась на світ і сьогодні функціонує не лише як храм. У нижній частині конструкції розміщений філіал музею сучасного мистецтва Сен-Етьєн, а на верхньому рівні, той, що ближче до Бога, відправляються літургії.

Нетипові храми це не єдине захоплення Ле Корбузьє. Управлінські будівлі та житлові будинки – ще одна його пристрасть. Всесвітньо відомими стали комплекс Капітолія в місті Чандігарх, будівля Центрсоюзу в Москві та Житловий блок в Марселі.

– Будівля Центрсоюзу, Москва, Росія.

Цей проект став одним з найгучніших в історії Росії, адже вразив своїм модерновим, нестандартним та абсолютно новаторським виглядом. Гігантські скляні фасади, масивні колони-опори й багато-багато бетону – тогочасна російська будівельна практика ще не знала таких поєднань. Та адаптувавшись до будівлі, москвичі зрозуміли, що тепер живуть по сусідству із шедевром світового рівня. У знак пошани видатній роботі поруч Центрсоюзу містяни встановили пам’ятник пану Ле Корбузьє.

– Комплекс Капітолія, Чандігарх, Індія.

Тисячі тон бетону були використані для спорудження цього славнозвісного управлінського комплексу в Індії. Проект Капітолія став наймасштабнішим у робочій практиці Ле Корбузьє. Секретаріат, законодавча Асамблея та палац Правосуддя – саме ці три будівлі красуються біля підніжжя Гімалаїв. Кожна з них виконана із монолітного грубого бетону, а в якості опори, за доброю традицією, Ле Корбузьє використав тоненькі опори. Дехто називає будівлі звичайними бетонними коробками, дехто геніальними спорудами, та факт залишається фактом – комплекс Капітолія занесений до Всесвітнього надбання ЮНЕСКО.

– Житлова одиниця, Марсель, Франція.

Сімнадцятиповерховий бетонний корпус на витончених опорах – це так в стилі Ле Корбузьє. Велетенська багатоквартирна комуна була створена задля своєрідного експерименту – об’єднати все необхідне для проживання в одному місці. 337 дворівневих квартир-апартаментів, дитячий садок, пошта, спортивний зал, басейн, магазини, бібліотека, ресторани, перукарні, медичні заклади, пральня і навіть невеликий готель – важко уявити, але це ще далеко не весь перелік просторів, які оселились в Марсельському блоці. Щодо екстер’єру, то він такий же незатійливий, як і решта будівлі. Грубий необроблений бетон лише де не де пофарбований у яскраві кольори веселки. Практичність, мінімум пафосу й максимальна зручність – саме так хочеться описати інтер’єр. Такими ж характеристиками можуть похизуватись функціональні колекції текстилю Persempra та nClean – вони, так як і Марсельський блок, створені для того, щоб робити життя людей простим й комфортним.

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.