Жакард – історія плетення, у яке важко повірити

ОББИВНІ МЕБЛЕВІ ТКАНИНИ

Жакард – історія плетення, у яке важко повірити

 

Жакардова тканина – це втілення надійності, вишуканості та довершеного смаку. Завдяки цим якостям у всьому світі її цінують і поважають протягом років. Помічаємо ми чи ні, але благородний перелив жакарду вже давно міцно вплетений у наше життя.

Свого часу, цей тканий візерунковий текстиль був дорожчим за золото, адже створювався повністю вручну, а технологія його виготовлення трималась у великій таємниці. Найяскравішими прикладами тканого орнаменту у давнину були парча та дамаск.

Парча була найкоштовнішим текстилем. Лиш найбільш шановані імператори Китаю могли покрасуватись шатами із парчі. Її основа ткалась зі шовку, а рельєфний візерунок формувався золотими та срібними нитками. На створення такого полотна у майстра йшло до 10 років!


                                                                                                                             CLASSIC TREVOR

Парча та дамаск дуже подібні між собою – їх легко спутати. На обох тканинах найчастіше зображали квіткові та рослинні орнаменти. Вони доволі фактурні, із чітко вираженими волокнами. Та явною відмінністю дамаску є двосторонність. Зворот тканини, наче негатив кіноплівки, відображає ідентичний малюнок лицьової сторони. Дамаск є дещо легшим та тоншим у порівнянні із парчею. Сьогодні дамаська тканина часто виробляється не лише зі шовку. Волокна льону, бавовни та, навіть, поліестеру гармонійно поєднуються у харизматичному переплетенні.


                                                                                                                                    AMALFI

До XIX століття виключно багатії мали честь володіти тканими візерунками. Та у 1801 році народився нестандартний додаток до ткацького верстату, який сколихнув увесь світ. Француз Жозеф-Марі Жаккард став творцем диво-конструкції, яка познайомила мільйони людей із коштовною тканиною. Машина Жаккарда зробила справжній прорив у виробництві тканин, адже уможливила створення візерункового тканого текстилю у промислових масштабах.

Автоматичне вплітання орнаменту відбувалось настільки швидко, що загальна тривалість виготовлення тканини майже не відрізнялась від створення однотону. Загадкова диво-сила машини ховалась у спеціальних перфокартах. Саме вони змушували переплітати повздовжні нитки із поперечними у фіксованому порядку. Цей винахід не лише у рази скоротив використання людської праці, а й дозволив знову й знову використовувати розроблені раніше шаблони орнаментів.

Варто пам’ятати, що жакард це не лише назва тканини – це спосіб переплетення ниток, завдяки якому жакардовий текстиль є надзвичайно цупким та міцним. На додаток до зносостійкості, жакард манить естетично та тактильно. Він універсальний. Меблева оббивка, скатертини, серветки, портьєри, одяг – це лиш невеликий перелік варіантів застосування цієї шляхетної тканини.

Сьогодні жакард асоціюється не лише зі старовиною чи класикою. Сучасні орнаменти адаптують багатовікові традиції до модернових стилів. Ознайомтесь із різноманіттям жакардових тканин від Interior Fabrics.

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.