Чому ми хочемо сподобатись скандинавам більше ніж решті європейців

НОВИНИ

Чому ми хочемо сподобатись скандинавам більше ніж решті європейців

Цьогоріч на Dutch Design Weekend 2017 Україну представив особливий стенд – Creative Ukraine.Between Tradition and Innovation з роботами 16 культових українських дизайнерів предметів, простору та одягу.

Багато їхніх колег приїхало подивитися на виставку, почерпнути ідеї. Не секрет, що Копенгаген тепер має не менш вагоме слово у сфері моди, ніж Мілан чи Париж: починаючи від одягу, закінчуючи стилем життя. І така велика українська делегація на #DDW17 досить чітко засвідчила, в якому напрямку тепер рухатиметься потужна частина вітчизняного дизайну.

Перший день виставки був присвячений велосипедам. Двоколісний транспорт – буденність для скандинавів, яка в українських урбаністичних просторах, ледь пристосованих для тривалих велопрогулянок, досі залишається певною «розкішшю».

Виставка ще триває і ми зі шкільною цікавістю шукаємо нові фотографії за хештегом #DDW17 та на офіційних сторінках організатора. Складається враження, що це великий ярмарок популярної науки: роботи, розумні предмети, неочікуваний дизайн та футуристичний настрій. Основний акцент робиться на світлі та відкритості простору, переосмисленні побутових речей.

«Dutch Design Week це не про відомі бренди. Тут ви не знайдете крутих фабрик чи дизайнерів високого рангу, – каже Ростик Сороковий, співзасновник дизайн-студії IDEADEYA, – окрім, звісно, Piet Hein Eek – персони номер один в голландському дизайні, який створив собі ім’я через сміливий, грубий, подекуди навіть брутальний підхід до дизайну. Стіл зі старого дерев’яного паркану, крісло з поржавілих труб обтянутих тканиною чи світильник з металевого сміття – це все в стилі Piet Hein Eek. Але тут ви можете знайти нові, цікаві рішення, незвичний підхід та сміливість у дизайні. Глибше зрозуміти важливість переробки пластику, торкнутись до нових експериментальних матеріалів. Побачити роботи молодих випускників Академії Дизайну, де темою досліджень може стати будь-що: від паркування велосипедів до того, як знайти щось спільне між дизайном та відомим італійським футболістом. Граней в темі досліджень не існує. Тут можна глянути на дизайн з іншого боку, в якому може бути менше естетики, але де точно є нова цікава ідея. Що може бути краще!»

Мінімальне, ледь помітне нав’язування трендів притаманне скандинавцям ще з 2013, коли вони увірвалися у фешн-індустрію «ковтком свіжого повітря». І все тому, що не докучали дорогими цяцьками, на які можна лише споглядати, а не використовувати. Вони творять для життя і все це з глибокою красою. Здається, що данці не претендують вразити світ і їм не дуже потрібні зміни, вони просто діляться знахідками, щоб зробити життя кращим.

Загальна атмосфера різноманітності не зрадила своїм ключовим принципам: монохромності та мінімалізму. Багато хто сьогодні прагне не згадувати про чіткі аспекти скандинавського стилю, адже світ занадто глобалізований, проте чорно-білі кольори і акуратні форми з тонких ліній зробили простір всієї виставки.

Так чому ж нам близькі скандинавці?

  1. Можливо, секрет у тім, що вони довели свою сутність до мистецтва. Немає подвійного дна, хоча є сакральне знання, яке доступне кожному.
  2. Неперевершений стиль одягу. Простий, натуральний, теплий, зручний і такий дотичний до нашої погоди. Чого варте лише хюгге.
  3. Скандинавський стиль репрезентує кожного мешканця. Дизайн пристосований для життя: функціональний та доступний. Немає поділу на високе та низьке. Всі ретранслюють спільну ідею.
  4. Варіативність. Скандинавський стиль легко відтворити з авторськими вкрапленнями, що не буде гріхом. Особливо якщо вкраплення українські.
  5. Прагнення українців відчути таку ж самодостатність та впевненість у своїх рішеннях.

Насправді, причин може бути безліч і думок з цього приводу також. Але остаточно ясно: якщо ти подарував своє серце скандинавам, воно назавжди залишиться з ними.

Натхнення та поради

Уся корисна інформація завжди під рукою. Підписуйтесь на розсилку!

 

Вхід на сайт

Переваги реєстрації

  • знижки до 10% на продукцію та послуги при замовленні з сайту;
  • інформаційна підтримка
  • можливість стати Партнером
Умови реєістрації

форма реєстрації

+38

ДЯКУЄМО ВАМ ЗА РЕЄСТРАЦІЮ

Спеціальні умови діятимуть після активації Вашого облікового запису. Дочекайтеся підтвердження на електронну пошту.